Πως να επιλέξετε την κατάλληλη μπαταρία νιπτήρα για το μπάνιο σας!

Πως να επιλέξετε την κατάλληλη μπαταρία νιπτήρα για το μπάνιο σας!

Πως να επιλέξετε την κατάλληλη μπαταρία νιπτήρα για το μπάνιο σας!

Η επιλογή μπαταρίας νιπτήρα σήμερα δεν είναι τόσο εύκολη όσο παλιότερα. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών ανάλογα με το design, τις λειτουργίες αλλα και την τελική τοποθέτηση για την οποία προορίζεται η κάθε μπαταρία. Στην εταιρεία Λακιώτη συγκεντρώσαμε κάποιους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν την αγορά σας ώστε να κάνουμε την τελική απόφαση πιο εύκολη για εσάς! 
 

1.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ 
Ο βασικός διαχωρισμός στις μπαταρίες νιπτήρος γίνεται ανάλογα με την τοποθέτηση. Σήμερα πέρα από τις κλασικές επικαθήμενες μπαταρίες (πάγκου ή νιπτήρα) υπάρχουν και οι μπαταρίες τοίχου/ εντοιχιζόμενες που εξοικονομούν πολύτιμο χώρο στο μπάνιο σας αλλά και οι πιο εξεζητημένες  επιδαπέδιες μπαταρίες νιπτήρος αν και δεν επιλέγονται συνήθως σε οικιακά μπάνια. 


Επικαθήμενες 

Αναλυτικότερα, οι επικαθήμενες μπαταρίες νιπτήρος, τοποθετούνται σε νιπτήρες τοίχου ή με κολώνα και σε νιπτήρες πάγκου ή ελεύθερης τοποθέτησης. Χωρίζονται στις παλιού τύπου μπαταρίες ή αντικέ, με χειρολαβές για ζεστό και κρύο νερό (τύπου γέφυρα), που μπορεί να έχουν 2-3 οπές ανάλογα τον νιπτήρα που θα τοποθετηθούν αλλα και στις πιο σύγχρονες που έχουμε συνηθίσει σήμερα, τις αναμεικτικές μπαταρίες, ευκολότερες στην χρήση και κατάλληλες για όλους τους τύπους νιπτήρων. Μπορούν να περιλαμβάνουν δική τους αυτόματη βαλβίδα (pop up) ή να πρέπει να προμηθευτείτε ξεχωριστά. Οι επικαθήμενες αναμεικτικές μπαταρίες νιπτήρος υπάρχουν στην αγορά σε μεγάλη γκάμα με διαφορετικές υφές, λειτουργίες και μεγέθη.  

 
Τοιχου 

Οι μπαταρίες τοίχου δίνουν μια πιο μοντέρνα και κομψή αίσθηση στο μπάνιο σας. Ταυτόχρονα ακριβώς επειδή εντοιχίζονται σας βοηθούν να κερδίσετε χώρο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε μικρά μπάνια και WC. Είναι κατάλληλες και για νιπτήρες τοίχου (χωρίς οπή) αλλα και για ελεύθερης τοποθέτησης και συνήθως δεν περιλαμβάνουν βαλβίδα. Είναι πολύ εύκολη η εγκατάσταση και η τυχόν συντήρηση τους αρκεί να γνωρίζετε ότι απαιτούν τον αντίστοιχο εσωτερικό τους μηχανισμό και να προβλεφθεί έγκαιρα η χρήση τους αφού θα εντοιχιστούν με πλακάκια . 
 
Επιδαπέδιες μπαταρίες
Δεν συνηθίζονται σε οικιακή χρήση αλλα κυρίως σε πιο εξεζητημένες προτάσεις αρχιτεκτόνων και συνήθως συνδυάζονται με επιδαπέδιους  νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης. 
 
2.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ 

Με βάση τις διαφορετικές λειτουργίες που έχουν, στις μπαταρίες νιπτήρος συναντάμε τις εξής λειτουργίες: 

 

Μπαταρίες Απλές ή Αναμεικτικές. 
Οι απλές μπαταρίες έχουν ξεχωριστές λαβές για εναλλαγή νερού από ζεστό σε κρύο ενώ οι αναμεικτικές ενσωματώνουν αυτην την λειτουργία και διαθέτουν την δυνατότητα να αναμιγνύουν ζεστό ή κρύο νερό και να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει και την ροή που επιθυμεί.  

 

Οι ηλεκτρονικές μπαταρίες διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση και ενεργοποιούν την ροή του νερού, με τεχνολογία αιχμής που εξασφαλίζει την εξοικονόμηση νερού.  Μπορούν να λειτουργήσουν με μπαταρίες ή με ρεύμα. Είναι ιδανικότερη επιλογή για κοινόχρηστους  χώρους 

 

Μία ακόμα έξυπνη και βιώσιμη λύση είναι οι μπαταρίες χρονοροής. Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας μειώνεται αισθητά η ποσότητα νερού που καταναλώνεται καθώς ο χρόνος λειτουργίας είναι συγκεκριμένος επομένως περιορίζεται η χρήση, εξοικονομώντας έτσι νερό και χρήματα. Είναι κατάλληλος τύπος μπαταρίας επίσης για κοινόχρηστους χώρους. 

 

Μπαταρίες Θερμοστατικές  
Τα πιο μεγάλα brands ήδη έχουν εισάγει στην αγορά τις θερμοστατικές μπαταρίες. Δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει την θερμοκρασία νερού που επιθυμεί και να διατηρείται σταθερή. Πέρα από την ευκολία στην χρήση, είναι μια ασφαλής επιλογή ειδικότερα για παιδιά ή άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς προστατεύει από τυχόν ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από απότομες εναλλαγές στην θερμοκρασία του νερού. 

 

Οι μπαταρίες τύπου ανοιχτός καταρράκτης έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση λόγω του τρόπου ροής του νερού και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα μπάνιο μοναδικού αισθητικού αποτελέσματος. 

 

Τέλος, υπάρχουν οι εργονομικές μπαταρίες που έχουν πιο μακριές λαβές προκειμένου να διευκολύνουν στη χρήση τους και είναι κατάλληλες για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για άτομα 3ης ηλικίας με δυσκολίες στην κίνηση.  

 
3.ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ- ΥΨΟΣ ΡΟΥΞΟΥΝΙΟΥ 

 

Ανάλογα με το ύψος του ρουξουνιού κατατάσσουμε τις μπαταρίες σε κανονικές, χαμηλές και ψηλές, είναι μια σημαντική διαφοροποίηση και σχετίζεται άμεσα και με την επιλογή νιπτήρα που θα κάνουμε ή έχουμε ήδη κάνει 

 

Όταν το ύψος του ρουξουνιού είναι μέχρι 15 εκ. τότε η μπαταρία κατηγοριοποιείται ως χαμηλή. Οι χαμηλές μπαταρίες μπορούν να συνδυαστούν με κάθε νιπτήρα αρκεί να έχει προβλεφθεί η ύπαρξη οπής για να τοποθετηθεί η μπαταρία. 

 

Όταν το ύψος του ρουξουνιού είναι από 15 μέχρι 20 εκ., τότε η μπαταρία κατατάσσεται ώς κανονική ή μεσσαία. Όπως και οι χαμηλές μπαταρίες, οι κανονικές μπορούν να συνδυαστούν με κάθε νιπτήρα που έχει οπή. Οι κανονικές μπαταρίες πολλές φορές προτιμώνται από τις χαμηλές γιατί διευκολύνουν τους χρήστες. 

 

Οι μπαταρίες με ρουξούνι που ξεπερνά τα 20 εκ. θεωρούνται ψηλές και συνδυάζονται κυρίως με νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης προκειμένου να τοποθετηθούν στον πάγκο και όχι απευθείας πάνω στον νιπτήρα 

 

Extra Tip: Πέρα από το λειτουργικό κομμάτι, υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων επιλογών και στο design και το χρώμα με μπαταρίες σε χρυσό, ροζ χρυσό, ανθρακί, λευκό ματ και μαύρο ματ φινίρισμα μεταξύ άλλων.

Photo Gallery

← Previous Next →