Τοποθέτηση Πλακιδίων, απλά και εύκολα!

Τοποθέτηση Πλακιδίων, απλά και εύκολα!

Τοποθέτηση Πλακιδίων, απλά και εύκολα!

Οδηγίες Τοποθέτησης Πλακιδίων για αρχάριους!

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να ντύσεις το πάτωμά σου, είναι χωρίς αμφιβολία τα πλακάκια. Η μεγάλη αντοχή τους τόσο σε φθορές, χτυπήματα αλλά και στο χρόνο, καθώς και οι αμέτρητες επιλογές σε χρώματα, σχέδια και μεγέθη για να διαλέξεις, τα καθιστούν την ιδανικότερη επιλογή. Ωστόσο η τοποθέτηση τους μπορεί να μην είναι και η ευκολότερη διαδικασία στα μάτια σου!  Γι' αυτό θα σου παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο, απλές οδηγίες τοποθέτησης πλακιδίων σε μερικά μόλις βήματα.

Εάν είσαι από αυτούς που τα χέρια σου "πιάνουν" σε τέτοιου είδους εργασίες, ακολουθώντας τον παρακάτω οδηγό, είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρεις και με το παραπάνω. Όπως γνωρίζεις τα πλακάκια εκτός από το πάτωμα μπορούν να καλύψουν και οποιονδήποτε τοίχο επιλέξεις. Μια από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές είναι φυσικά κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, όπου ο συγκεκριμένος χώρος ενδείκνυται για να δοκιμάσεις να τα τοποθετήσεις μόνος σου. 

Ας ξεκινήσουμε!

Βήμα 1: Επιλογή πλακιδίων και κόλλας

Η ποικιλία πλακιδίων στο εμπόριο είναι τεράστια. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε άπειρα σχήματα, χρώματα, paterns, διαστάσεις, υφές και φυσικά ποιότητες. Είναι σίγουρο πως με τόσες επιλογές θα βρεις ακριβώς αυτό που ταιριάζει στη διακόσμηση του σπιτιού σου και φυσικά στο γούστο σου. Εκτός όμως από τα πλακίδια θα πρέπει να διαλέξεις και την κατάλληλη κόλλα. Η επιλογή της κόλλα που θα χρησιμοποιήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της σωστής και ασφαλούς τοποθέτησης των πλακιδίων σου. Οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψην σου για τη σωστή επιλογή της κόλλας είναι ο τύπος του υποστρώματος που έχεις , ο τύπος και το μέγεθος του πλακιδίου, τη χρήση για την οποία προορίζεται, καθώς και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Εάν το υλικό στο οποίο θα τοποθετηθούν τα πλακίδια είναι για παράδειγμα η γυψοσανίδα, τότε θα πρέπει να επιλέξεις μια ελαστική κόλλα η οποία θα μπορεί να απορροφήσει τις δονήσεις του υλικού. 

Βήμα 2: Καλό καθάρισμα του υποστρώματος

Το επόμενο βήμα σου είναι να καθαρίσεις πολύ καλά το υπόστρωμα. Πριν τοποθετηθούν τα πλακάκια, θα πρέπει να είναι συμπαγές, σταθερό, με μηχανικές αντοχές, χωρίς ρωγμές και σαθρά σημεία. Εάν υπάρχουν σαθρά σημεία θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν. Επίσης, πρέπει να καθαρίσεις την επιφάνεια από σκόνες, λάδια ή υπολείμματα χρώματος. Εάν υπήρχαν παλιά τοποθετημένα πλακάκια, θα πρέπει να αφαιρθούν όλα τα υλικά (παλιές κόλλες κλπ.).

Βήμα 3: Στεγανωποίηση

Ένα ακόμα πολύ συμαντικό βήμα που δεν πρέπει να παραβλέψεις, είναι η στεγάνωση, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγρασίας στο μέλλον. Καταρχάς εφάρμοσε ειδικό αστάρι νερού. Στη συνέχεια και αφού έχει στεγνώσει το αστάρι, πέρασε ένα  επαλειφόμενο στεγανωτικό, κατάλληλο για εφαρμογή κάτω από πλακάκια. Το στεγανωτικό στρώμα που έχει δημιουργηθεί θα αποτρέψει την εμφάνιση μούχλας ή ακόμα και την αποκόλληση των πλακιδίων, σε περίπτωση που εμφανιστεί υγρασία.

Βήμα 4: Στρώσιμο της κόλλας

Συνεχίζουμε με το στρώσιμο της κόλλας στην επιφάνεια μας. Αρχικά ετοιμάζεις την κολλά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη πάστα. Με μια  οδοντωτή σπάτουλα "χτένισε" την επιφάνεια με την κόλλα. Το μέγεθος των δοντιών της σπάτουλας θα πρέπει να είναι ανάλογο του μεγέθους του πλακιδίου δηλ. για μικρά πλακάκια χρησιμοποίησε σπάτουλα με μικρά δόντια και μικρή απόσταση μεταξύ τους και αντίστροφα. Επίσης, για βαριά πλακάκια και γρανίτες ή πέτρες χρησιμοποίησε σπάτουλα με μικρά δόντια για να μην υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ της κόλλας, που μπορεί να προκαλέσει κάθισμα του πλακιδίου εξαιτίας του βάρους του. Ο σωστός τρόπος επάλειψης είναι η ευθύγραμμη κατεύθυνση και όχι οι κυκλικές κινήσεις για το δάπεδο, ενώ στον τοίχο από επάνω προς τα κάτω. Στη συνέχεια, εφάρμοσε κόλλα στο πλακίδιο με πάχος μικρότερο ή ίσο με το πάχος του πλακιδίου. Επίσης, θα πρέπει να απλώσεις την κόλλα παράλληλα προς την κοντή πλευρά του πλακιδίου έχοντας ίδια κατεύθυνση με αυτή του υποστρώματος.

Βήμα 5: Τοποθέτηση πλακιδίων

Αφού απλώσεις την κόλλα, ξεκίνα με την τοποθέτηση των πλακιδίων πιέζοντάς τα ελαφρώς. Χρησιμοποίησε πλαστικούς σταυρούς για να κρατήσεις σταθερά διαστήματα μεταξύ των πλακιδίων και με ένα λαστιχένιο σφυρί πίεζε το πλακάκι ώστε να πετύχεις τέλεια συγκόλληση, ενώ παράλληλα καθάριζε την κόλλα που ξεχειλίζει από τους αρμούς. Καλό θα ήταν στη συμβολή δαπέδου και τοίχου να προσέξεις οι κάθετοι αρμοί να συμπίπτουν με τους οριζόντιους.

Βήμα 6: Αρμολόγηση - στοκάρισμα

Στη συνέχεια είναι η αρμολόγηση. Το πλάτος του αρμού είναι ανάλογο με το μέγεθος του πλακιδίου, αλλά και την αισθητική που θέλεις. Παρόλαυτα, το ελάχιστο πάχος αρμού πρέπει να είναι 2mm. Η αρμολόγηση καλό είναι είναι να γίνει μια μέρα μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αφαιρέσεις  τους πλαστικούς σταυρούς που τοποθέτησες μεταξύ των πλακιδίων και να καθαρίσεις καλά τους αρμούς από τη σκόνη βρέχοντας τους με ένα σφουγγάρι

Το τελευταίο βήμα είναι η εφαρμογή του αρμόστοκου μεταξύ των αρμών. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από τις κατακόρυφες επιφάνειες και να συνεχίσεις με τις οριζόντιες προσέχοντας στη συμβολή τους. Με μια λαστιχένια σπάτουλα εκτελώντας πλάγιες κινήσεις, γέμισε καλά τους αρμούς. Όταν στεγνώσει ο αρμόστοκος, καθάρισε όλη την επιφάνεια με ένα νωπό σφουγγάρι. Τέλος γίνεται το τελικό φινίρισμα καθαρίζοντας πολύ καλά οποιοδήποτε υπόλειμμα από την επιφάνεια.

Ελπίζουμε ο οδηγός μας να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει ώστε να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα!

← Previous Next →