Πάγκοι Κουζίνας (Κριτήρια Επιλογής και Διαθέσιμες Επιλογές Υλικών)

Πάγκοι Κουζίνας (Κριτήρια Επιλογής και Διαθέσιμες Επιλογές Υλικών)

Πάγκοι Κουζίνας (Κριτήρια Επιλογής και Διαθέσιμες Επιλογές Υλικών)

Η κουζίνα αποτελεί το κέντρο του κάθε σπιτιού και το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας. Έτσι, μιας και ο πάγκος είναι το βασικότερο στοιχείο της κουζίνας, ο σχεδιασμός του αποτελεί μια σημαντική απόφαση. Η επιλογή του καταλληλότερου υλικού δεν καθορίζει μόνο την εμφάνιση αλλά και την διάρκεια ζωής του πάγκου.

Ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων επιλογών ως προς τα υλικά κατασκευής του πάγκου κουζίνας μπορεί να κάνει την διαδικασία επιλογής ιδιαίτερα σύνθετη. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη κατά την διαδικασία επιλογής?

Aντοχή
Η αντοχή ενός πάγκου εξαρτάται από την σύσταση των υλικών που τον αποτελούν και καθορίζεται από την απορροφητικότητα και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα χτυπήματα, στα χαράγματα αλλά και απέναντι στο χρόνο. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ευκολία ανανέωσης του υλικού σε περίπτωση φθοράς. Γενικότερα, η αντοχή ενός πάγκου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πάχος του που κατ’ επέκταση είναι συνδεδεμένο και με το κόστος του.

Ευκολία Εγκατάστασης
Η ευκολία της εγκατάστασης ενός πάγκου άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος του καθώς κάποια υλικά απαιτούν εξειδικευμένους τεχνίτες.

Ευκολία Καθαρισμού και Συντήρησης
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή πάγκου είναι η ευκολία καθαρισμού καθώς φυσικά υλικά όπως είναι το μάρμαρο ή η πέτρα είναι αρκετά απορροφητικά.

Αισθητική
Η εμφάνιση που θέλετε να έχει ο πάγκος σας είναι άλλο ένα σημαντικό κριτήριο προκειμένου να ταιριάζει και με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου σας. Πλέον υπάρχει πληθώρα διαφορετικών επιλογών τόσο ως προς την πρώτη ύλη αλλά και ως προς τους χρωματικούς συνδυασμούς και την επιθυμητή υφή του πάγκου.

Κόστος
Τέλος το κόστος κατασκευής ενός πάγκου μπορεί πολλές φορές να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα. Μέσα στο κόστος εκτός από την κατασκευή και την τοποθέτηση του πάγκου πρέπει να συνυπολογιστεί και η διάρκεια ζωής του επιλεγόμενου υλικού.


|Υλικά για Κατασκευή Πάγκου|


 Μάρμαρο

(+) Πολυτελής εμφάνιση

(+) Αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία

(+) Μεγάλη διάρκεια ζωής με σωστή συντήρηση

 

(-) Μεγάλο κόστος

(-) Ευπάθεια σε χτυπήματα και χαράγματα

(-) Υψηλή απορροφητικότητα

(-) Απαιτητική εγκατάσταση

 

Ξύλο 

(+) Μίνιμαλ αισθητική

(+) Αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία

 

(-) Μικρή αντοχή σε χτυπήματα και χαράγματα

(-) Υψηλή απορροφητικότητα

(-) Αυξημένες ανάγκες συντήρησης

 

Κεραμικές Πλάκες

 (+) Μεγάλη αντοχή σε χτυπήματα και χαράγματα

(+) Ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες

(+) Εύκολος καθαρισμός και έλλειψη απορροφητικότητας

(+) Μικρότερο κόστος σχετικά με άλλα φυσικά υλικά

(+) Μεγάλη γκάμα διαθέσιμων επιλογών

 

← Previous Next →