Ψάχνετε πλακάκια για να «ντύσετε» τους χώρους σας? Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ψάχνετε πλακάκια για να «ντύσετε» τους χώρους σας? Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ψάχνετε πλακάκια για να «ντύσετε» τους χώρους σας? Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τα κεραμικά πλακάκια είναι η πιο δημοφιλής λύση στην διακόσμηση του σπιτιού, με την χρήση τους πλέον να μην περιορίζετε μόνο σε δάπεδο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου αλλά και σε τοίχους καθώς και σε πάγκους κουζίνας και τραπέζια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπερτερούν των φυσικών υλικών τόσο ως προς την ποιότητα και την εμφάνιση αλλά και ως προς την τιμή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και οικολογική επιλογή. 

Πώς όμως θα σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό πλακάκι?

Τύποι Πλακιδίων

Οι τύποι πλακιδίων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι 2, με βάση την σύνθεση του πλακιδίου. Έτσι, υπάρχουν τα κεραμικά πλακάκια και τα γρανιτοπλακάκια. Τα γρανιτοπλακάκια με τη σειρά τους χωρίζονται περαιτέρω σε διάφορες υποκατηγορίες βασικότερες εκ των οποίων αφορούν την σύνθεσή τους κατατάσσοντάς τα έτσι σε fullbody και colorbody. Τα πλακίδια με την fullbody συνήθως έχουν πιο υψηλό κόστος λόγω του ότι σε περίπτωση σπασίματος του πλακιδίου το εσωτερικό του έχει το ίδιο ύφος με το εξωτερικό του. Η δημιουργία colorbody πλακιδίων από την άλλη, περιλαμβάνει συνεχείς έγχρωμους λεκέδες από την επιφάνεια του λούστρου σε όλο το σώμα του πλακιδίου. Η διαδικασία συγχρονίζει το χρώμα τόσο του λούστρου όσο και του σώματος, γεγονός που μειώνει την ορατότητα τυχόν σπασιμάτων που μπορεί να εμφανιστούν. Το χρώμα παραμένει σταθερό σε όλο το πλακίδιο αλλά οποιοδήποτε σχέδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια δεν συνεχίζεται μέσα στο σώμα του πλακιδίου.

Ύφος
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στην επιλογή πλακιδίου είναι το στυλ. Υπάρχει πληθώρα επιλογών από πλακίδια σε ύφος μαρμάρου και τσιμέντου μέχρι και σε ύφη πέτρας, ξύλου και μωσαϊκού. Τα πλακίδια αυτά είναι συνήθως πιο ανθεκτικά και παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε φυσικές φθορές που έρχονται με την πάροδο του χρόνου.

Μέγεθος
Ανάλογα με τα τετραγωνικά που πρέπει να ντύσετε θα πρέπει να δείτε και το μέγεθος του πλακιδίου. Υπάρχει τεράστια γκάμα μεγεθών από μικρές ψηφίδες διάστασης 1cm x 1cm μέχρι και μεγάλες πλάκες 1.60m x 3.20m. Η σύγχρονη τάση είναι τα μεγάλα πλακίδια. Είναι εντυπωσιακά, δημιουργούν λιγότερους αρμούς και ενιαία αίσθηση του χώρου. Ως γενική κατεύθυνση, αν επιδιώκετε μοντέρνο ή κλασικό αποτέλεσμα, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μεγαλύτερες διαστάσεις πλακιδίων. Αντίθετα, αν τείνετε προς το παραδοσιακό, τότε συνήθως οι μικρότερες διαστάσεις θα αποδώσουν καλύτερα.

Υφή
Οι βασικότερες υφές που έχουν τα πλακάκια είναι το γυαλιστέρο και το ματ. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ύφη υπάρχουν και το ημιγυαλιστερό (γνωστό και ως lappato) και το σατινέ.
Οι γυαλιστερές υφές αντανακλούν το φως και κάνουν ένα χώρο φωτεινότερο ενώ ταυτόχρονα δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας. Επιλέγονται σε μοντέρνους, κλασικούς ή επαγγελματικούς χώρους, αλλά όχι σε παραδοσιακές κατασκευές. Ενδείκνυνται αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους, εκτός από το δάπεδο του μπάνιου.

Τα πλακάκια lappato λειαίνονται, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αποκτήσουν γυαλιστερή επιφάνεια. Σε άλλα σημεία τους αντανακλούν το φως περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Ούτε αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους

Τα πλακάκια σε σατινέ υφή είναι πιο κοντά στα ματ. Πιο συγκεκριμένα το σατινέ πλακάκι έχει μεν ματ υφή αλλά ταυτόχρονα είναι και λείο, συνεπώς τόσο η επεξεργασία του όσο και το τελικό του αποτέλεσμα προσδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια στην οποία θα επενδυθεί.

Ματ θεωρείται κάθε επιφάνεια που δεν γυαλίζει και δεν αντανακλά το φως. Τα ματ πλακάκια ορισμένες φορές έχουν ανώμαλη επιφάνεια που δεν ακολουθεί κάποιο μοτίβο αλλά μιμείται ένα φυσικό υλικό όπως για παράδειγμα η πέτρα.

Σχήμα και κοπή
Πέρα από τα γνωστά σχήματα πλακιδίων, δηλαδή τα τετράγωνα και τα παραλληλόγραμμα, υπάρχουν και πολυγωνικά, ψηφίδες, 3D, ή άλλα ειδικά ή ακανόνιστα σχήματα. Ως προς τις κοπές, υπάρχουν τα συνήθη πλακάκια και τα rectified. Η διαφορά στα rectified είναι ότι είναι κομμένα με απόλυτη ακρίβεια και έχουν επίπεδη επιφάνεια, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν χωρίς καθόλου αρμό.

Extra Tip

Αρμός
Σε μεγάλο βαθμό, ο αρμός είναι αυτός που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα και θα αναδείξει το ύφος που θέλουμε να προσδώσουμε σε ένα χώρο. Γι’ αυτό, από αισθητικής άποψης, η επιλογή του σωστού αρμού είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του πλακιδίου. Οι δύο βασικές παράμετροι που εξετάζουμε στους αρμούς είναι ο χρωματισμός και το πλάτος τους.

Ως προς τα χρώματα, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Είτε να επιλέξετε έναν χρωματικό τόνο κοντά σε αυτόν του πλακιδίου, είτε να δημιουργήσετε έντονη αντίθεση. Στην πρώτη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πιο ήπιο και θα έχετε πιο ενιαία αίσθηση του χώρου σας. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, τονίζετε πολύ το πλακάκι και τη γράμμωση του χώρου.

Ως προς το πάχος, το σύνηθες είναι 3 χιλιοστά στα κλασικά πλακάκια. Ωστόσο, σε ορισμένα μικρότερα πλακάκια ή σε πλακάκια τύπου πέτρας, μπορεί ο αρμός να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, για να προσδώσει ένα πιο παραδοσιακό στυλ. Σε άλλες περιπτώσεις όπως τα rectified πλακάκια, ο αρμός είναι μόλις 1-2 χιλιοστά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των πλακιδίων. 

 

← Previous Next →