Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη λεκάνη τουαλέτας για το μπάνιο σας!

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη λεκάνη τουαλέτας για το μπάνιο σας!

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη λεκάνη τουαλέτας για το μπάνιο σας!

Εάν είστε στην φάση αναζήτησης λεκάνης ή ανακαίνισης του μπάνιου σας, είναι σημαντικό πριν προχωρήσετε στην αγορά σας να λάβετε υπόψιν σας κάποια βασικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τα είδη λεκανών που συναντάμε σήμερα ώστε να καταλήξετε στην καταλληλότερη επιλογή όχι μόνο με βάση τις πρακτικές και τεχνικές τους διαφορές, αλλά και τις σύγχρονες εξατομικευμένες ανάγκες σας.

Στην εταιρεία Λακιώτης, δημιουργήσαμε για εσάς έναν σύντομο οδηγό με όσα αξίζει να γνωρίζετε για την αγορά της σωστής λεκάνης με βάση:

  • Το σημείο της αποχέτευσης.
  • Τον τύπο της λεκάνης.
  • Tην ευχρηστία.
  • Το μέγεθος του μπάνιου σας.
  • Το design.

και φυσικά το budget σας!

Η βασικότερη διάκριση είναι 
o τύπος της αποχέτευσης σας, το σημείο δηλαδή όπου  βρίσκεται η αποχέτευση του μπάνιου σας. Στην αγορά, υπάρχουν λεκάνες Πίσω Στόμιες (ΠΣ) και Κάτω Στόμιες (ΚΣ). Στην πρώτη περίπτωση η έξοδος της αποχέτευσης βρίσκεται στην πίσω πλευρά της λεκάνης (οριζόντια αποχέτευση) και είναι ο πιο συνήθης τρόπος στα νέα σπίτια ή στις πολυκατοικίες. Στην δεύτερη περίπτωση η έξοδος βρίσκεται στο κάτω μέρος της λεκάνης και γι’ αυτό απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί κατά την μέτρηση της απόστασης από τον τοίχο ως το κέντρο της οπής της αποχέτευσης. Υπάρχουν όμως και λεκάνες που έχουν εξ’ αρχής και τις δυο επιλογές (Back to wall).

Στην αγορά υπάρχουν οι ηλεκτρονικές λεκάνες, που προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας στην χρήση και αποτελούν το μέλλον στα είδη υγιεινής. Παρέχουν απόλυτα εξατομικευμένες λύσεις όπως θερμαινόμενα καλύμματα, ντουζάκι ψεκασμού, αυτόματο άνοιγμα καλύμματος με υπέρυθρες και πολλές άλλες λειτουργίες,  καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις ανάγκες σας.

Νέας γενιάς λεκάνες θεωρούνται και οι κρεμαστές λεκάνες που τοποθετούνται απαραίτητα με καζανάκι εντοιχιζόμενο και αποτελούν μια σύγχρονη επιλογή. Διευκολύνουν το καθάρισμα, αφού δεν έχουν κρυφά σημεία ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν χώρο, γι’ αυτό και προτιμώνται και σε μικρότερα μπάνια.

Επόμενη διάκριση στον τύπο λεκανών -που σχετίζεται άμεσα και με την επιλογή καζανακίου- είναι οι επιδαπέδιες λεκάνες χαμηλής πίεσης. Είναι οι κλασικές λεκάνες που συναντάμε ευρέως και αποτελούνται από το κομμάτι της λεκάνης και το εφαπτόμενο καζανάκι πορσελάνης. Επόμενος τύπος λεκάνης είναι οι λεκάνες υψηλής πίεσης/ απλές, επίσης επιδαπέδιες, με καζανάκι να τοποθετείται ξεχωριστά σε μεγαλύτερο ύψος και εμφανή τον σωλήνα σύνδεσης. Ταιριάζουν με καζανάκι είτε παλιού στυλ τύπου Νιαγάρα, είτε πιο σύγχρονων όπως καζανάκια τοίχου.

Πέρα από τους τύπους λεκανών, είναι βασικό να γνωρίζετε και τις διαφορετικές τεχνολογίες που συναντάμε σήμερα στην γκάμα των προϊόντων. Για παράδειγμα, οι περισσότερες λεκάνες σήμερα διαθέτουν την τεχνολογία Rimless. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ έχουν εσωτερικό χείλος, δημιουργώντας έτσι ομοιόμορφα εσωτερικά τοιχώματα, χωρίς εσοχές  διευκολύνοντας την έκπλυση, με ισχυρή ροή, χωρίς «πιτσιλιές»,   εξοικονομώντας νερό αλλά και εξασφαλίζοντας την μέγιστη καθαριότητα.

Εκτός από τις λεκάνες, στην αγορά θα εντοπίσετε και πληθώρα επιλογών για καπάκια και καλύμματα λεκάνης όπως είναι αυτά με ενσωματωμένο μπιντέ, αντιβακτηριδιακά, θερμαινόμενα ή κατάλληλα για χρήση ΑΜΕΑ. Τα συχνότερα είναι αυτά των soft close και των slim καλυμμάτων. Είναι καλύμματά με τεχνολογία ελεγχόμενου κλεισίματος ή πιο λεπτού σχεδιασμού αντίστοιχα.

Στην επιλογή λεκάνης καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας και το μέγεθός της ώστε να ταιριάζει στον χώρο αλλά και στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, σε μικρότερα μπάνια, προτιμώνται γωνιακές λεκάνες ή κρεμαστές με μικρή προβολή και εντοιχιζόμενο καζανάκι. Όπως επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε άτομα με κινητικές δυσκολίες προτείνονται λεκάνες με μεγαλύτερο ύψος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το design της λεκάνης, στην εταιρεία Λακιώτης σίγουρα θα βρείτε πληθώρα επιλογών που ταιριάζουν σε κάθε μπάνιο. Υπάρχουν λεκάνες πιο στρογγυλές, τετράγωνες, οβάλ ή vintage αλλά και λεκάνες επιδαπέδιες Back to Wall (BTW), οι οποίες εφάπτονται στον τοίχο χωρίς να εμφανίζουν το κενό ανάμεσα στον κορμό με τον τοίχο, κρύβοντας έτσι τον σωλήνα αποχέτευσης, δημιουργώντας ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα. 

← Previous Next →